Hoe word je rijk van al je gouden en zilveren sieraden?

Het is pijnlijk, je favoriete oma is overleden. Je mist haar nog elke dag.
Je hebt van je oma al haar gouden sieraden geërfd. Je bent er achter gekomen dat dit veel geld waard is, heel veel geld is. Wat kun je nu het beste doen, vraag je je af:

 1. Beleg je het goud in goud? (je houdt het zoals het is)
 2. Verkoop je het en investeer je de opbrengst door het te beleggen?
 3. Wanneer kun je het, het beste verkopen?

Goudbank of echte bank?

Heb je veel goud, maar heb je op dit moment niet echt geld nodig, waardoor je overweegt om de opbrengst op de bank te zetten? En lekker, met het extra geld, te gaan sparen voor een nieuw, groter huis of een luxe en stoere sportauto?

Ik zou je dan willen aanraden, laat het goud gewoon goud zijn. Schaf desnoods een goede kluis aan, die je in de muur of kelder (bergruimte) goed laat monteren. Eventuele inbrekers kunnen er dan niet zo makkelijk bij.

Geld verliest makkelijk zijn waarde en wisselt sterk in zijn koersen. Neem nou het voorbeeld van de Amerikaanse dollar. Alleen al sinds 1913 daalt de waarde 96%.
Was het gewoon goud gebleven, dan was de waarde nog steeds hoog geweest. Of misschien nog hoger. Goud is een zeldzaam product uit de natuur. Het is schaars en het kan niet zo makkelijk veranderd worden. En een 14-karaats gouden armband blijft 14-karaats goud.

Stel dat je goud wel laat omsmelten tot een bepaalde waarde, dan moet je er altijd rekening mee houden dat je minder overhoudt dan je aan goud had. Waarom?
Op het moment dat je goud van een bepaalde massa aan grammen laat smelten, dan verlies je altijd gewicht door vuil/vet en niet-metallische versieringen.

Op het internet kun je bij verschillende websites berekenen wat je goud waard is. Je hebt hier minimaal de specificaties van het goud nodig. Goud kan een verschillend gehalte hebben. Daar wordt mee bedoeld, dat het bijvoorbeeld 8, 14 of 24 karaats is. Je hebt vast en zeker wel eens gehoord van een 24 karaats gouden armband.
Daarnaast is het gewicht belangrijk om te weten. Dat kun je gewoon met een keukenweegschaal wegen.

Op de website van het WHE.nu kun je de reële waarde voor je goud berekenen. Zij hebben ook een online calculator om je zilver te berekenen. Wil je de naast de goudkoers ook de andere koersen weten, zodat je de waarde handmatig na kunt berekenen, kijk dan op de website Goudprijsgram.nl.

Toch je Goud Verkopen?

Heb je toch besloten om al je goud te verkopen?
Dat is je goed recht, maar bereid je goed voor. Doe bijvoorbeeld onderzoek op het internet. Je kunt daar over de ontwikkeling van de goudkoers lezen, want al blijft de waarde van het goud gelijk, het verandert wel. De ene periode kun je meer voor het goud krijgen, dan een andere periode. Wanneer je het in geld uitdrukt, heb je automatisch te maken met inflaties.

De koers van het goud steeg tijdens de economische crisis?!

Het klinkt gek, terwijl veel beleggingen en obligaties tijdens de economische crisis minder waard werd, steeg juist de prijs van goud! Hoe kan dat?

Handelaren zagen hun aandelen en investeringen veel minder waard worden. Banken liepen tegen faillissementen aan. Als handelaren de waarde van hun geld om kunnen zetten in fysieke materialen, zoals goud, dan zou de waarde van hun geld vast blijven staan. Ze zouden dan minder waarde verliezen. Aangezien goud een zeldzaam natuurproduct is, en juist hierdoor veel vraag er naar kwam, steeg de prijs van goud. Je kon er veel, veel meer voor ontvangen.

Zoals we aan het begin al zeiden: de waarde goud daalt niet zou gauw. Juist doordat het fysiek is, juist doordat het zeldzaam is, blijft het waardevol.

De gouden stappen naar rijkdom:

Wat moet je dus doen, wanneer je een berg goud geërfd hebt?

 1. Wanneer je op pad gaat met al je goud, op zoek naar een handelaar die daar veel geld voor wilt leggen, zorg dan dat je eerst op een rijtje hebt: hoeveel gram, hoeveel karaats goud en/of zilver je hebt.
 2. Bereken met behulp van de online goud waarden rekentools hoeveel dit waard is.
 3. Doe dit al een aantal jaar, voordat je definitief tot de verkoop gaat.
 4. Houd de verschillende waarden bij.
 5. Reken uit met welke percentage de waarde steeds omhoog (of helaas omlaag) gaat.
 6. Bereken het percentage positief door wanneer je zou besluiten om het goud niet te verkopen.
 7. Neem ook dit mee bij de gesprekken met de onderhandelaars.
 8. Zorg dat je altijd meerdere gesprekken bij verschillende onderhandelaars hebt.

Vertrouw een handelaar niet op zijn ogen

Ga verder op zoek naar goud inkopers en vergelijk hun goudprijzen, waar zij hun goud en zilver voor inkopen.

Eerder heb ik in dit artikel al aangegeven: bij het smelten van goud komt er altijd vuil en andere edele materialen vrij. Loop na hoeveel daar vrij van komt en wat een juwelier of edel- of munthandelaar ervoor zou willen geven.

Tot slot, wanneer je tot het verkopen van al het goud gaat:

 • Zorg er voor dat je bij het wegen bent;
 • Zorg dat je dit bij verschillende inkopers laat doen;
 • Zorg dat je een gedetailleerd toetsrapport erbij krijgt, zodat je het naast elkaar kunt leggen.

Ik hoop dat je het artikel de moeite waard vond en dat je een beslissing kan nemen of je goud voorlopig ‘goud’ laat, of toch het goud inwisselt voor echt geld.

Wat je ook beslist, zorg er altijd voor dat je achter je eigen beslissing staat.
Het zijn wel de gouden sieraden van je oma, die zij met veel liefde gedragen heeft. Ook dat is een waarde, een emotionele waarde.

Bedenk dus goed wat je met het goud doet en of geld echt je gelukkiger maakt.

Succes met het nemen van de beslissing!